Arhitektura

Jedan od najviših poslovnih objekata u Hrvatskoj. Smješten je na kosom terenu, visina zgrade iznad zemlje je 96 m. Iznad zemlje su visoko prizemlje, galerija, 23 kata i strojarnica. Ispod zemlje se nalazi 5 katova izvedenih kao ukupno 10 poluetaža sa parkirnim mjestima.

Neboder je oblika kvadra tlocrta 36 x 27,6 m s pravokutno udubljenom fasadom na 5 mjesta. Udubine, odnosno uvučene konzole, se nalaze na dijametralno suprotnim stranama kvadra.

Kao armirano betonsku strukturu, obod nebodera drži 20 (5×4) betonskih stupova koji se prema vrhu stanjuju.

Pročelje je izvedeno kao dvostruka ventilirajuća fasada. Raster fasade je pomno biran tako da omogućuje fleksiblnost unutarnjeg prostora čime se povećava mogućnost razmještanja površine unutarnjih prostora. Prozori su fiksni i u punoj visini kata sa mogučnošću otvaranja unutarnjeg stakla. Zadnji kat je samo djelomično prekriven staklenom fasadom, većina kata ima rebra od staklenih ploha koja pod određenim kutom reflektiraju sunce. Pri određenim svjetlosnim uvjetima dijelovi ili strane nebodera drukčije reflektiraju svjetlo, pa je toranj za primjerice oblačnog vremena dvobojan odnosno sedefast kada je sunčano.

Arhitekt objekta je Marijan Hržić.

Objekt je 2006 godine dobio nagradu

SOUTHEASTERN EUROPE REAL ESTATE AWARDS

Southeastern European OFFICE PROJECT OF THE YEAR 2006

SOUTHEASTERN EUROPE REAL ESTATE AWARDS